Stopa cukrzycowa
Stopa cukrzycowa
Stopa cukrzycowa należy do przewlekłych powikłań cukrzycy. Występuje zarówno u chorych na cukrzycę typu 1, jak i typu 2. Jest to owrzodzenie (płytkie albo głębokie przerwanie ciągłości skóry) zlokalizowane zwykle na części podeszwowej lub grzbietowej stopy. Najczęściej występuje pod główkami kości śródstopia, na grzbietach palców albo na pięcie.
W celu dokładniejszej charakterystyki stopy cukrzycowej stosuje się między innymi klasyfikację Wagnera:
stopień 0 - stopa wysokiego ryzyka stopień 1 - owrzodzenie powierzchowne stopień 2 - owrzodzenie z towarzyszącym stanem zapalnym skóry i tkanek podskórnych stopień 3 - jw. i dodatkowo stan zapalny kości, ropowica stopy stopień 4 - ograniczona martwica sucha lub wilgotna stopień 5 - rozległa martwica, wskazania do amputacji.
Przyczyny i objawy stopy cukrzycowej
Uszkodzenie nerwów prowadzące do zaburzeń chodu
Upośledzenie ukrwienia
Zbyt duże obciążenie różnych okolic stopy
Zapobieganie powstawaniu stopy cukrzycowej
Wyrównanie cukrzycy
Wczesne rozpoznanie cukrzycy
Utrzymywanie prawidłowych wartości ciśnienia tętniczego i stężenia cholesterolu.
Regularne oglądanie stóp
Higiena stóp
Ćwiczenia fizyczne
Dodaj komentarz