Hiperglikemia i Hipoglikiemia
Hiperglikemia to inaczej przecukrzenie, czyli zbyt wysoki poziom cukru we krwi (prawidłowe stężenie glukozy wynosi 3,4-5,5 mmol/l). Poziom stężenia glukozy we krwi to zarówno podstawa w rozpoznaniu cukrzycy, jak i najważniejszy parametr w kontroli choroby.
Przyczyny hiperglikemii
U diabetyków hiperglikemia występuje zwykle w wyniku niewłaściwej kontroli cukrzycy.
Hiperglikemia – przyczyny:
· nieplanowane posiłki
· stres
· za duża ilość cukrów prostych w posiłku
· pominięcie leków doustnych lub dawki insuliny
· infekcja z gorączką
Objawy hiperglikemii
Przecukrzenie objawia się różnie – w zależności od tego, jak bardzo cukier przekracza normę oraz jak długo stan hiperglikemii się utrzymuje.
Pierwsze symptomy hiperglikemii:
· problemy z koncentracją
· częstomocz (częste oddawanie moczu również w nocy)
· polidypsja, czyli nadmierne pragnienie, nadmierne spożywanie płynów
· nagła utrata wagi
· rozdrażnienie
Jeśli poziom cukru we krwi powyżej normy utrzymuje się długo, to skutkami mogą być
· niewyraźne widzenie
· infekcje okolic intymnych
· zaburzenia erekcji
· suchość skóry
· problemy żołądkowe (zaparcia, biegunki)
Hipoglikemia-inaczej niedocukrzenie, jest to zbyt niskie stężenie glukozy we krwi - poniżej 70 mg/dl. Objawy mogą się pojawić już przy niższych wartościach glikemii, jak również hipoglikemia może przebiegać niezależnie od objawów.
Objawy hipoglikemii :
Główne objawy to:
zawroty głowy głód osłabienie drgawki ból głowy potliwość bladość senność zataczanie się bladość trudności w komunikowaniu się drażliwość nerwowość niepokój zaburzenia widzenia zaburzenia pamięci
Co może wywołać hipoglikemię?
zbyt duża dawka insuliny pominięty posiłek lub zbyt mały posiłek zbyt intensywny wysiłek fizyczny infekcja przewodu pokarmowego
Pierwsza pomoc w hipoglikemii
glukoza w tabletkach lub żelu
słodzony lub posłodzony cukrem napój (woda z cukrem, cola, sok)
cukier
Dodaj komentarz